top of page

Kapuzinerplatz 4

8720 Knittelfeld

Preot: Ioan Cristian GREUCEAN

Tel.: 0676/782 51 95

Biserica Ortodoxa Knittelfeld

Scurta prezentare!

   Biserica noastră este de origine apostolică, întemeiată prin lucrarea misionară a Sfântului Apostol Andrei care a predicat cuvântul Evangheliei ÅŸi în fosta provincie romană Scythia Minor, teritoriul dintre Dunăre ÅŸi vestul Mării Negre, Dobrogea de astăzi (Sud-Estul României).

   La 25 aprilie 1885, Biserica Ortodoxă Română a devenit autocefală (de sine stătătoare), iar la 25 februarie 1925 a fost ridicată la rangul de Patriarhie, fiind în comuniune dogmatică, liturgică ÅŸi canonică cu celelalte Biserici Ortodoxe Surori.

   Biserica Ortodoxă Română este organizată ca Patriarhie ÅŸi cuprinde:

    în Å£ară: 6 Mitropolii, împărÅ£ite în Arhiepiscopii ÅŸi Episcopii, cu peste 13.000 parohii ÅŸi filii, deservite de mai mult de 14.000 preoÅ£i ÅŸi diaconi, ce slujesc în ca. 15.000 lăcaÅŸuri de cult;
     pentru românii ortodocÅŸi din diaspora există 3 Mitropolii (constituite din 3 Arhiepiscopii ÅŸi 6 Episcopii) în Europa; o Arhiepiscopie pe continentul american ÅŸi o Episcopie a Australiei ÅŸi Noii Zeelande.
Cea mai înaltă autoritate a Bisericii Ortodoxe Române în toate domeniile ei de activitate este Sfântul Sinod, format din Patriarh, ca preşedinte, şi din toţi mitropoliţii, arhiepiscopii, episcopii eparhioţi, episcopii vicari-patriarhali, episcopii-vicari şi arhiereii-vicari în funcţiune.

   Organismul central deliberativ al Bisericii Ortodoxe Române, pentru toate problemele administrative, sociale, culturale, economice ÅŸi patrimoniale este Adunarea NaÅ£ională Bisericească, formată din câte trei reprezentanÅ£i ai fiecărei eparhii (un cleric ÅŸi doi laici), desemnaÅ£i de adunările eparhiale respective pe termen de patru ani. Membrii Sfântului Sinod participă cu vot deliberativ la lucrările Adunării NaÅ£ionale BisericeÅŸti.

    Organismul central executiv al Sfântului Sinod ÅŸi al Adunării NaÅ£ionale BisericeÅŸti este Consiliul NaÅ£ional Bisericesc, alcătuit din doisprezece membri ai Adunării NaÅ£ionale BisericeÅŸti (câte un cleric ÅŸi câte un laic reprezentând fiecare mitropolie din Å£ară, desemnaÅ£i pe o perioadă de patru ani). Membrii Sfântului Sinod pot participa cu vot deliberativ la ÅŸedinÅ£ele Consiliului NaÅ£ional Bisericesc.

    ÃŽntâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române este Preafericitul Patriarh DANIEL, ales la data de 12 septembrie 2007 ÅŸi întronizat ca cel de-al VI-lea Patriarh al României la data de 30 septembrie 2007.

bottom of page